Se spune ca viata in Finlanda este destul de linistita, in ciuda temperaturilor scazute si a orelor putine cu soarele pe cer. Se pare ca partea nordica a Europei beneficiaza de oamenii cei mai pozitivi, care stiu sa se relaxeze si sa se bucure din lucrurile mici precum o lumanare parfumta, o patura calduroasa si o ciocolata calda servita alaturi de cei dragi.
Pentru a invata din stilul de viata degajat al nordicilor, va recomandam o vizita in Finlanda, vecina a Suediei, Norvegiei, Rusiei si Estoniei. Conform studiilor recente, Finlanda a fost declarata tara cu cei mai fericiti oameni din lume, detronand-o pe Danemarca, tara care ocupase pentru mult timp faimosul loc 1 in acest top. Insa ce fac finlandezii diferit si de ce sunt ei atat de fericiti?
Viata si nivelul de trai in Finlanda
Totul se leaga de nivelul de trai. Finlanda ofera rezidentilor sai o calitate a vieiti ridicata, motiv pentru care sistmeul de invatamant si de sanatate sunt bine puse la punct, reprezentand un etalon pentru celelalte tari. De asemenea, infrastructura si securitatea sunt printre cele mai bune din lume.
Insa nivelul de trai linistit si calitatea ridicata a vieiti vin cu un pret deoarece toate acestea costa…destul de mult! Costurile de trai sunt foarte mari in Finlanda, Helsinki fiind cel mai scump oras al tarii. Chiria spre exemplu costa intre 700 si 2700 de euro in functie de zona aleasa. Alimentele sunt si ele scumpe, painea avand un pret de 1.74 de euro, in timp ce o sticla de vin costa 12 euro, berea 2.50 de euro, iar un pachet de tigari 7 euro! Poate daca faceti o vizita in Finlanda va lasati de fumat, cine stie?
Desi costurile sunt mari, merita! Si asta nu o spunem doar noi ci si locuitorii. Sistemul educaitonal este unul de top, multe tari, printre care si SUA, dorindu-si sa aplice aceleasi idei si principii pentru a avea rezultate academice mai bune. In Finlanda, cresa, gradinita si scoala sunt complet gratuite, iar copiii invata lucruri utile precum patinat, inot, cusut, ori cum sa se descurce singuri. In acest fel, parintii sunt mult mai relaxati, mai ales fiindca accentul nu se pune pe teme sau memorare, sistem invechit, dar din pacate inca practicat in multe parti ale lumii.