Se intampla deseori ca la o simpla plimbare prin centrul orasului sa treceti pe langa Ateneul Roman. Este o cladire impunatoare, luminoasa, cu un stil arhitectural impresionant si locatia favorita a fotografilor. Primavara, cand infloresc lalelele, sute de fotografi, turisti si cetateni deopotriva, formeaza o coada in fata Ateneului pentru a captura o fotografie cu cladirea pe un pat de flori.
Situat pe Strada Benjamin Franklin nr. 1-3, cunoscut si sub numele de Filarmonica George Enescu, ori inima culturii romanesti, Ateneul Roman este un edificiu, un simbol al culturii noastre si o reprezentatie marcanta a respectului pe care romanii il poarta artei, in orice forma ar veni aceasta.
Ateneul Roman – constructie si stil arhitectural
Ca date istorice, cladirea a fost construita intre anii 1886 si 1888 si a devenit punct de reper arhitectural al capitalei. In acest loc se intruneau mintile luminate, mari personalitati si savanti consacrati ai vremii. Podiumul a primit solisti de renume mondial, iar cladirea a gazduit primele expozitii de pictura si sculptura din regiunie.
Arhitectura Ateneului are ca inspiratie constructiile grecesti, lucru usor de observat datorita formei de triunghi de pe partea din fata a cladirii, care este sustinuta de coloane in stilul templelor grecesti. Pe peretii acestora observam portrete ale domnitorilor romani, iar daca ridicam privirea observam inscriptionate numele lui Moliere, Beethoven si multi alti artisti de renume.
Curiozitati
Stiati ca Ateneul Roman a fost construit din banii stramosilor nostri? Constantin Esarcu a fost cel care a preluat initiativa prin sloganul ,,Dati un leu pentru Ateneu!” pentru a construi grandioasa cladire. S-a organizat astfel o loterie la nivel national si s-au vandut 500.000 de bilete in valoare de un leu. Astfel, romanii au devenit martori ai unei lectii de unitate si patriotism, iar cultura a castigat loc de cinste in inimile noastre.
Calendar evenimente
Ay !! Amor…
sâm., 31 aug.-22:30THE
dum., 1 sept.-22:30Mozart – Rossini – Berlioz – Händel
lun., 2 sept.-00:00Joyce Didonato – David Zobel
mar., 3 sept.-01:00ORCHESTRA NAȚIONALĂ A RADIODIFUZIUNII POLONEZE
mie., 4 sept.-17:00Silla – Händel
joi, 5 sept.-00:00Cello Concerto No. 1 – Haydn / Serenade for Strings – Tchaikovsky / Octet op. 7 – Enescu
vin., 6 sept.-16:30