Monument istoric si impunator, Arcul de Triumf din Bucuresti este fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale capitalei. Fiind un obiectiv cu specific parizian si adorat in perioada de glorie a orasului, cand acesta purta titulatura de Micul Paris, Arcul de Triumf este incarcat de istorie si poarta vie amintirea celor mai importante momente pentru Romania.
Arcul de Triumf din Bucuresti
Din punct de vedere cronologic, constructia sa a inceput in 1922, la acea vreme avand o cu totul alta forma. Arcul era mai mic, structura acestuia fiind mai asemanatoare cu o poarta, simbol al participarii tarii noastre in Primul Razboi Mondial.
Tot anul 1922 marcheaza si aniversarea a patru ani de la Marea Unire. Autoritatile au organizat o parada pentru a celebra evenimentul, iar Arcul de Triumf a fost construit initial din lemn pentru a acoperi o constructie similara ridicata in 1918.
Arcul de Triumf din Bucuresti nu a fost unic. Au mai fost construite si altele in capitala, dar existenta acestora a fost temporara. Odata cu incheierea primului razboi, s-a decis reconstructia Arcului de Triumf pe Kiseleff drept monument central cu caracter permanent.
Incoronarea regelui Ferdinand I a jucat un rol crucial in transformarea Arcului de Triumf, din dorinta autoritatilor de a pregati un arc mai rezistent si mai impunator. Arhitectul Petre Antonescu este numele care a stat pe buzele tuturor in momentul reconstructiei. Din pacate, termenul de finisare a fost mult prea scurt.
In anul 1932, mass-media a pus presiune pe autoritati pentru a termina constructia Arcului de Triumf. Banii utilizati au fost din bugetul de stat, dar si din abonamentele veteranilor de razboi. Abia in 1936 are loc inaugurarea. Momentul a fost marcat de uluitoarea aparitie a Reginei Maria, alaturi de fiul sau, Regele Carol al II-lea, aparitie rara in public.
Perioada comunista
Regimul comunist si-a dorit sa stearga urmele monarhiei. Astfel, imaginile care ii portretizau pe Regele Ferdinand si Regina Maria au fost indepartate si inlocuite cu flori. In urma Revolutiei din 1989, au fost adaugate medalioanele de bronz cu chipurile cuplului regal.
Lucrarile de renovare au fost lungi si anevoioase. Abia in 2016 putem vorbi de o redeschidere catre public a Arcului de Triumf. De atunci, au loc paradele din Ziua Nationala, dar si diferite evenimente culturale.