Anual, starea de fericire a fiecarei natiuni este analizata si indexata intr-un clasament pentru a afla care este cea mai fericita tara din lume. Tarile nordice ocupa locurile fruntase, Finlanda fiind cea cu cei mai fericiti locuitori.
Pentru al doilea an la rand, Finlanda a fost desemnata cea mai fericita tara din lume conform World Happiness Report. SUA, in schimb, si-a continuat tendinta descendenta, anul acesta ocupand locul 19. Se pare ca visul american nu este atat de placut precum credeam cu totii.
Nu este greu sa intelegem de ce cetatenii din Finlanda sunt atat de fericiti. Tara are o retea puternica de securitate sociala, incluzand o abordare progresiva si de succes pentru a pune capat crizei persoanelor fara adapost. De asemenea, au un sistem de invatamant de inalta calitate. Cu o populatie de putin peste 5,5 milioane de oameni, este singura tara din lumea dezvoltata in care tatii petrec mai mult timp cu copiii decat cu mamele.
Societatea finlandeza a fost construita in asa fel incat oamenii sa fie sustinuti, dar totusi sa aiba control asupra vietii lor. Finlanda reuseste astfel sa ajute oamenii sa duca o viata linistita, fapt ce le permite sa zambeasca mai mult decat toti ceilalti.
Cea mai fericita tara din lume – top 10
- Finlanda
- Danemarca
- Norvegia
- Islanda
- Olanda
- Elvetia
- Suedia
- Noua Zeelanda
- Canada
- Austria
Primele 10 locuri cu cele mai fericite tari sunt, ca si in anii precedenti, dominate de tarile nordice. Toate, in afara de doua, Noua Zeelanda si Canada, sunt in Europa. Sunteti curiosi pe ce pozitie se afla tara noastra? Din cele 156 de locuri, Romania ocupa locul 48. Nu pare un rezultat incurajator, dar anul trecut ocupam locul 52, ceea ce inseamna ca lucrurile se schimba intr-o directie buna.
Tarile ar trebui sa fie la fel de ingrijorati de nefericire, precum sunt de orice alta amenintare pentru sanatatea publica. A fi fericit este corelat cu performanta la locul de munca, rezistenta in fata bolii si logevitatea. In cele din urma, raportul isi propune sa incurajeze guvernele sa modeleze politicile, avand in vedere o buna stare de bine. Unele tari fac deja progrese pentru a incorpora bunastarea in guvernarea lor. De exemplu, Primul ministru din Noua Zeelanda a solicitat un alt tip de economie care aduce sistematic principiile de bunastare si de mediu in politicile sale.