Espresso s-a născut din nevoia de viteză.
La sfârșitul anilor 1800, cafeaua era extrem de populară în rândul europenilor. Pe măsură ce cultura cafenelelor s-a răspândit pe continent, oamenii au căutat o modalitate mai rapidă de a produce pahare individuale pentru clienți, iar inventatorii au început să se joace cu ideea de a folosi aburul pentru a accelera procesul.
SUB PRESIUNE
Un italian pe nume Angelo Moriondo este creditat cu dezvoltarea mașinii care a dus la espressoarele moderne. În anii 1880, el a depus un brevet pentru un dispozitiv care folosea abur și apă clocotită pentru a prepara loturi mari de cafea, dar mașina nu a fost produsă niciodată la nivel comercial, iar exemplarele sale nu au supraviețuit istoriei.
Ulterior, alți doi italieni s-au bazat pe ideea lui Moriondo de a dezvolta o mașină care producea o singură ceașcă de cafea în câteva secunde. În 1906, Luigi Bezzera și Desiderio Pavoni și-au prezentat invenția la târgul mondial de la Milano, numind băutura rezultată „caffe espresso”. A fost prima dată când au fost făcute în mod expres căni de cafea individuale. Pavoni și-a numit mașina „Ideal”; a avut un succes regional după târg, dar nu a fost niciodată primită pe scară largă.
Abia după cel de-al Doilea Război Mondial a fost dezvoltată o mașină apărută la nivel global. Această iterație a espressorului a eliminat nevoia de cazane masive și a standardizat dimensiunea băuturii. Această mașină de cafea a crescut de asemenea presiunea folosită în timpul procesului de preparare pentru a crea o spumă care în cele din urmă a devenit cunoscută sub numele de „cremă de cafea”. Mai târziu, în anii 1960, a fost introdusă o mașină cu pompă motorizată de către Carlo Ernesto Valente. După acesta, multe firme au început să fabrice espressoare de cafea, până au ajuns la funcțiile și dimensiunile de astăzi.
ESPRESSO MEREU GUSTOS LA COFFEE SHOP
Chiar dacă am încerca să ne preparăm un espresso acasă cu un espressor modern, niciodată gustul nu o să se compare cu cel dintr-un coffee shop din București. De ce? Pentru că un barista profesionist știe secretele care oferă acea aromă intensă a cafelei și savoare amăruie. În plus, tipul de cafea folosit într-un coffe shop din București nu se va compara cu cele găsite pe piață, multe tipuri de boabe fiind importate din țări de origine și de la companii de încredere pentru a oferi clienților o experiență completă și reușită.