Ideea de itinerairu este mai populara printre nomazi, acele persoane care transforma calatoritul intr-un stil de viata si isi castiga existenta din aceasta activitate. Insa itinerairul este benefic indiferent de tipul de vacanta pe care il practicati. Daca de exemplu alegeti un pachet realizat de o agentie de turism, veti gasi intotdeauna pe site, ori in brosura, un itinerariu. Acela reprezinta traseul complet, obiectivele turistice si opririle. Totul este calculat, fiind incluse si eventualele intarzieri sau detalii precum taxe de intrare, taxe de pod si asa mai departe.
Itinerariul este o modalitate excelenta de planificare in detaliu a vacantei. Este benefica soferului, dar asigura si respectarea unui program prestabilit. In acest fel, veti putea bifa cat mai multe obiective si activitati, astfel incat vacanta dumneavoastra sa fie una memorabila. De asemenea, la intoarcere poate ramane o amintire pretioasa.
Avantajele unui itinerariu prestabilit
- Asigura o organizare minutioasa a vacantei deoare include traseul, obiectivele, opririle si orice alte detalii pe care le considerati importante
- Este o viziune clara a ceea ce aveti de facut pe perioada vacantei
- Cu ajutorul unui itinerariu puteti sa va dati mai usor seama unde sunteti in diferite puncte ale calatoriei si sa nu omiteti obiective turistice importante
- Daca va rataciti, va veti putea folosi de itinerariu pentru a explica mai usor oamenilor unde doriti sa ajungeti (mai ales daca sunteti intr-o tara straina)
- Este un mod distractiv si educativ, putand implica inclusiv copiii in pregatirea itinerariului
- Presupune cooperare intre sofer si persoana din dreapta, dar si daca mergeti pe jos, ori cu diferite mijloace de transport puteti sa va folositi de un itinerairu personalizat
Cum puteti realiza un itinerariu
Veti avea nevoie de o serie de instrumente precum: harta, pixuri sau markere colorate, ghiduri de calatorie, calendar, calculator, ciorne si cunoasterea unor detalii tehnice. Citind articole de specialitate veti putea afla detalii despre lucruri importante precum limitele de viteza din orasele prin care veti trece, ori eventualele taxe sau chiar ore aglomerate.
Veti dori ca mai intai sa treceti totul pe ciorna. Desi veti dori sa vedeti cat mai multe, va trebui sa va asigurati ca dispuneti de timpul necesar si ca va permite combustibilul sa ajungeti in locurile in care v-ati propus. Cu ajutorul hartii si internetului veti afla distantele exacte dintre punctul a si punctul b, motiv pentru care veti putea planifica mai usor, poate chiar veti insera cateva opriri la care nici nu v-ati fi gandit inainte, dar care se intampla sa fie in drumul vostru.
Nu in ultimul rand, va trebui sa faceti o lista de must-have ori o lista la care puteti renunta. Trebuie sa fiti realisti si sa luati in calcul si o pana, o raceala sau vremea rea. Din aceste considerente, va trebui sa stiti la ce anume din itinerariul dumneavoastras sunteti dispusi sa renuntati fara regrete.