In articolul Splendida Creta (Grecia) si de ce merita vizitata am pus accent pe mitologia acestei culturi si pe istoria ei. Cu acest articol dorim sa aduce in prim plan si alte aspecte esentiale ale Cretei pe care le puteti incerca in postura de turisti.
‘INSULA’
O scurta plimbare cu barca de la Plaka sau Elounda va duce la Spinalonga si ofera o perspectiva fascinanta asupra vietii ca un lepros exilat acum jumatate de secol. De cand romanul „Insula” a Vitoriei Hislop a debutat, Spinalonga primeste acum aproximativ 4.000 de vizitatori pe zi. Viata pe insula a fost initial destul de sumbra, insa, in urma interventiei unui student de drept exilat in insula in 1930, conditiile de viata s-au imbunatatit foarte mult, iar locuitorii au putut incepe viata – unii chiar se casatoresc si au copii. In urma progreselor medicale, ultimul lepros a parasit insula (cu ranchiuna) in 1957, dar puteti rataci in casele, bisericile, tavernele si cafenelele parasite de multa vreme in aceasta comunitate aparent pasnica si infloritoare.
VINURI DE CRETA
Conform legendei, Dionisos, zeul vinului si al festivitatii, a fost casatorit cu Ariadne, fiica regelui Minos al Cretei. Cu astfel de conexiuni de rang inalt, te-ai astepta ca vinul sa fie destul de special – si asa este. Soiurile de struguri utilizate sunt indigene ale insulei si, impreuna cu solul, soarele abundent si precipitatiile scazute toate colaboreaza pentru a crea mediul perfect pentru arome de inalta calitate si unice, distincte. Unele dintre vinariile din Creta produc, de asemenea, renumitul ulei de masline extravirgin al insulei. Faceti un tur al Vanzatorului Stilianou, unde pasionatul sef al acestei afaceri familiale va va explica istoria si procesele productiei sale de vin si ulei de masline. Dupa aceea, incantati-va simturile degustand din catifelatul Theon Gi (Tara Zeilor) Rosu, crocantul Theon Dora (cadou de la zei) Alb si un vin delicios de desert dulce, Kotsifali.
AVENTURI
Cheile Samariei, in sud-vestul insulei, sunt o poteca pietroasa de 5 pana la 7 ore, cu o frumusete naturala spectaculoasa si sunt considerate un MUST pentru drumetii pasionati. Pe parcurs, tineti-va ochii atenti dupa bujorii, rockrosele, ciclamenii, anemonele, orhideele si abanosul cretan endemic pe care o sa le intalniti. Daca aveti norocul puteti observa un cri-cri, capra salbatica evaziva pe insula este pe cale de disparitie.Din diferite orase de-a lungul coastei de nord va puteti alatura croaziere cu barca care ofera obiective turistice, descoperirea delfinilor si pescuitul. Dar acesta este locul perfect si pentru a inota, a face snorkel, scufundari, jet-ski, windsurf si kitesurf .
O DIETA MEDITERANEANA
Este foarte usor sa va dati seama ca in ultimii 4.000 de ani in Creta, unele lucruri nu s-au schimbat atat de mult. Borcanele de argila din 2.600 i.Hr. au continut odata ulei de masline si vin, la fel cum fac rezervoarele si butoaiele din viile moderne ale insulei. Decoratiunile din olaria minoica prezinta viata marina, pestele si caracatita. Strugurii folositi in producerea vinului astazi provin din aceleasi vite descoperite la Knossos. Si toate aceste lucruri sunt astazi elementul principal al dietei cretene – salate bogate in ulei de masline, farfurii de peste proaspat prins de localnici, caracatita la gratar, vinuri rosii netede si albusuri zesty.
S-a spus ca cretanii nu mananca niciodata aceeasi mancare in doua zile la rand, asa ca asigurati-va ca urmati aceasta filozofie si incercati totul. Nu ratati placintele cu branza, platourile de peste proaspat, carnea de porc afumata si, in timp ce baklava este celebrul desert grecesc, cautati loukoumades de Creta – bile mici de patiserie prajita adanc in picaturi de miere. DIVIN!
Finalizati cu o lovitura de raki, cunoscuta si sub denumirea de rachiu Cretan. Uneori aromatizat cu lamaie, apa de trandafir sau miere, acest digestiv infocat este adesea dat la sfarsitul mesei unui restaurant ca „multumesc” pentru obiceiul tau.
SFAT:
Cand vizitati Knossos sau Spinalonga, ajungeti mai devreme sau tarziu pentru a evitacaldura si multimile
UNDE SA STATI
In functie de angetia pe care o alegeti o sa gasiti cazare pentru orice buzunar.
CE TREBUIE SA STITI
MONEDA: Euro (€)
DIFERENTA ORA: ora din Romania
CLIMATA: Creta se bucura de veri lungi uscate si ierni ploioase, cu temperaturi in timpul sezonului inalt variind de la aproximativ 25 grade C la 35 grade C
VIZE: Nu este necesara viza
ATENTIA DE AICI: Multe companii aeriene zboara spre Creta de la diverse aeroporturi din Bucuresti
ORA DE Zbor: 3 -4 ore
CAND TREBUIE SA MERGETI: Vizitati in primavara pentru cerul albastre, flori salbatice si drumetii; vara pentru soare si mare, iar toamna pentru obiective turistice inca-calde in mijlocul a mai putini oameni.