Frank Gehry este un arhitect de origine canadiana cunoscut datorita stilul sai inedit, cladirile proiectate de el fiind emblematice, usor de recunoscut de catre oricine si atragand anual milioane de turisti curiosi. Perspectiva sa este diferita fata de orice altceva ati mai vazut pana acum, el fiind un militant al curentului de deconstructivism, un curent major al secolului nostru. Iata doar o parte din creatiile sale:
„Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost sa fiu eu. Cei mai mari artisti asta fac.” – Frank Gehry
Frank Gehry si perspectiva sa asupra arhitecturii
Fred si Ginger, Prague
Este probabil cea mai cunoscuta creatie a sa, fiind reprezentata de doua cladiri care par sa se antreneze intr-un dans. Faptul ca cea din stanga prezinta curburi, de parca s-ar indui pe un ritm doar de ea stiuta, atrage milioane de turisti in capitala Cehiei.
Numele de Fred si Ginger, sau de cladirea dansatoare, este inspirat de o pareche de dansatori faimoasa a anilor 90. Cei doi formau un duo de exceptie, uimand publicul cu chimia lor, alaturi de prize impresionante.
Muzeul culturii pop, Seattle
Acest muzeu se bucura de arhitectura futurista proiectata de Frank Gehry, avand o constructie masiva, impunatoare si extrem de colorata. Muzeul este alcatuit din trei forme diferite, cu finish metalizat, iar din exterior seamana cu luminile disco.
Lou Ruvo Center, Las Vegas
Las Vegas se poate lauda cu piese arhitecturale de exceptie, insa cea creata de Frank Gehry este de departe cea mai fascinanta. Lou Ruvo Center este un centru medical dedicat sanatatii creierului. Numele acestui centru vine de la afaceristul care a demarat acest proiect in 2010 deoarece tatal sau murise de Alzheimer.
Walt Disney (sala de concerte), L.A.
Se pare ca nici Walt Disney nu a putut rezista stilului arhitectural promovat de Frank Gehry, iar sala de concerte din Los Angeles, California este proiectata de el. A fost data in folosinta in anul 2003, iar costul total al investitiei ajunge la impresionanta suma de 274 de milioane de dolari.
Dr. Chau Chak Wing, Sydeny
Proiectele arhitectului s-au extins in anul 2015 si in Australia, luand astfel nastere cladirea Dr. Chau Chak Wing. Este o scoala de business care apartine Universitatii Tehnologiei din Sydney si este estimat ca pentru constructie au fost folosite 320.000 de caramizi facute pe comanda pentru a avea acest aspect inedit.