Desi este imperativ sa va obisnuiti sa mancati dal si orez de mai multe ori pe saptamana (daca nu, de doua ori pe zi), exista o multime de alte preparate delicioase traditionale nepaleze pe care ar trebui sa le incercati in Nepal. Iata preferatele noastre.
Sel roti
Uneori numit raspunsul Nepalului la gogoasa (pentru ca sunt prajiti si rotunzi), sel roti sunt de fapt mult mai putin dulci decat gogoasa familiara, desi au un indiciu de dulceata. Acestea se gasesc in mod obisnuit la tarabe de gustari la marginea drumului si sunt facute in case nepaleze in timpul sarbatorilor si anumitor festivaluri (in special Maghe Sankranti si Tihar).
Gundruk
Foarte popular in Nepal, gundruk este fabricat prin fermentarea legumelor cu frunze verzi. Este transformat in mod obisnuit intr-un murat, numit gundruk ko achar. Are gust ca nimic altceva la care ne putem gandi – poate ceva cu ciuperci si destul de sarat. Completeaza perfect curry-urile nepaleze si o portie din acesta este de obicei adaugata la o masa dal bhat.
Bara
Newaris sunt un grup etnic nepalez care au fost locuitorii originari ai vaii Kathmandu. Cultura, bucataria, arhitectura si limba lor distincte au inca o prezenta puternica in capitala. Mancarea Newari este un subset unic al bucatariei nepaleze. O gustare populara Newari este bara (de asemenea, ortografiat bada), care este un fel de clatita groasa de faina de orez. Poate fi consumat simplu, cu un ou crapat deasupra sau cu carne tocata de bivol.
Chatamari
Chatamari este o alta gustare Newari preferata, care este foarte populara in Kathmandu. A fost numita „pizza nepaleza”, dar asta doar pentru ca este rotunda. Chatamari este o crepa de faina de orez (mai subtire decat bara) care este gatita cu o varietate de toppinguri sarate, cum ar fi ceapa tocata, coriandru proaspat, carne tocata, ou, chillis si o varietate de condimente.
Yomari
Yomari este o mancare atat de speciala, incat are propriul festival, de obicei sarbatorit in decembrie, numit Yomari Punhi . Festivalul Newari marcheaza sfarsitul recoltarii orezului si yomari dulci sunt facute si mancate in aceasta zi. Galuste ascutite, in forma de peste, sunt facute din faina de orez si umplute fie cu un amestec dulce de melasa, fie cu un amestec de nuca de cocos. Oricare este delicios.
In afara de gospodariile Newari din timpul festivalului Yomari Punhi, yomari sunt disponibile pe tot parcursul anului la The Village Cafe de la Pulchowk din Patan si in sectiunea de panificatie a supermarketului Bhat Bhateni din apropiere. Sunt greu de gasit in alta parte, in afara orelor festivalului.
Chiura
Este orezul care a fost batut si uscat pentru a-l mentine mai proaspat pentru mai mult timp. Poate fi destul de uscat, deci este mai bine ca acompaniament la curry foarte ude. Se umfla in burta odata mancat, astfel incat sa va puteti simti destul de plin dupa ce ati mancat chiura!
Sandheko
Aceasta salata picanta de Newari este facuta de obicei cu cartofi sau arahide, precum si ardei iute (o multime!), Ceapa cruda, coriandru proaspat, condimente si se serveste rece. Acest fel de mancare foarte gustoasa este o gustare populara la bar.
Momos
In timp ce momo-urile se numesc de obicei galuste tibetane, adevarul este ca, de obicei, sunt mai bune in Nepal. Acestea sunt preferate printre nepalezi, nu numai de origine tibetana, deci este sigur sa le numim mancare nepaleza. Ambalajele din hartie de orez sunt umplute cu legume tocate marunt, carne bivolita tocata sau pui si sunt aburite, prajite sau adaugate la o supa picanta. Sunt, de asemenea, servite cu portii mari de muraturi picante, pentru a se inmuia. Momos-urile sunt intotdeauna facute manual la comanda, asa ca nu va mirati daca comanda dvs. dureaza de trei ori mai mult decat a tuturor celorlalti.
Juju dhau

Juju dhau, sau „rege cas”, este un iaurt gros, cremos, indulcit, servit in ghivece de lut in orasul Bhaktapur . Este facut cu lapte de bivola, deci este mult mai bogat decat iaurtul obisnuit din lapte de vaca. Este un acompaniament important pentru multe sarbatori Newari si o incercare obligatorie atunci cand vizitati Bhaktapur. Luati o portie de la un vanzator de pe strada.
Dal bhat
A numi acest fel de mancare de orez si linte o baza a bucatariei nepaleze ar fi o subevaluare – este mult mai mult decat doar orez si linte. Cand este servit intr-un restaurant , curryul cu orez si linte este insotit de o varietate de curry de legume si carne de sezon (spanac, cartofi, ciuperci, pui, bivolita etc), precum si o salata, muraturi, papad si cas . Nu este doar un fel de mancare, este o masa completa si una gustoasa si satisfacatoare. Nu este de mirare ca nepalezii sunt obsedati.