Plina de arome, condimente subtile si combinatii delicioase de culturi berberii, evreiesti, arabe si franceze, bucataria marocana va poate duce pe un rollercoaster complet gastronomic. Complet unica pentru aceasta tara, nu este de mirare ca aceasta bucatarie dinamica este considerata printre unele dintre cele mai bune din lume.
Indiferent daca mananci in restaurante, de la standuri de mancare sau daca esti suficient de norocos sa fii primit in casa unui local, vei experimenta ceva cu adevarat diferit de orice ai experimentat pana acum. Cu atat de multe mancaruri uimitoare de incercat, am redus cele mai bune optiuni pe care nu le puteti rata:
Cous Cous
Originar din Maroc, aceasta pasta fina de grau (sau „Seksu”) se serveste de obicei cu tocana de carne sau legume. In mod traditional, acest fel de mancare este rulat de mana si pregatit in ziua sfanta musulmana (vineri) si pentru ocazii speciale, cu toate acestea, il veti gasi la majoritatea restaurantelor si cafenelelor.
Zaalouk
O farfurie obisnuita si servita in mod obisnuit cu lipie prajita, zaalouk este un deliciu afumat facut cu vinete, rosii, usturoi, ulei de masline, ardei gras, chimen si putina de chili. Pe masura ce mesele marocane incep cu cel putin sapte salate de legume gatite pentru a face cu paine, veti gasi zaalouk destul de mult peste tot, cu diferite variatii ale acestuia.
Harira
Pur si simplu, ciorba de harira este versiunea marocana a ciorbei de linte (dar este cu atat mai mult decat atat!). Bogata cu rosii, linte, naut si miel, si servita cu un covrig dulce lipicios numita chebakkiya, aceasta creatie uimitoare este savurata ca inceput sau folosita in timpul Ramadanului pentru a sparge postul la apusul soarelui in fiecare zi.
Tanjiya
Aceasta carne de vita sau miel gatit lent este consumata in Marrakesh. Se introduce intr-o oala ceramica in forma de urna si se gateste lent in hamamuri (bai cu aburi) ore intregi. Rezultatul? O carne incarcata de aroma care se topeste in gura. Aceasta este mancata de obicei cu paine pentru a fi inmuiata in toata zeama lasata plina de condimente. Este o incercare obligatorie!
Tagine
Chiar daca nu cunoasteti bucataria marocana, am vazut cu totii acea oala de gatit din lut cu teracota cu capac conic si ne-am intrebat ce este. Este un tagine! Fructe cu cimbru cu gusturi pline peste carne de vita, miel, pui sau legume, puteti gasi tagine oriunde in Maroc, de la cafenele si restaurante, pana la opriri pe marginea drumului, iar toate vor fi servite cu paine.