Islanda gazduieste propria bucatarie unica formata din propriile materii prime si cele mai proaspete ingrediente din jur. Nu este de mirare, intrucat aceasta insula a fost izolata pentru cea mai mare parte a istoriei sale, asa ca asigurati-va ca incercati unele dintre cele mai populare feluri de mancare atunci cand mergeti!
La fel ca majoritatea lucrurilor, mancarea este destul de scumpa in Islanda, motiv pentru care o multime de oameni au tendinta de a face cumparaturi in alimentare, apoi isi pregatesc propriile mese in pensiuni sau in camperele lor. Cu toate acestea, daca sunteti doar in Islanda pentru o perioada scurta, iata cateva feluri de mancare pe care trebuie sa le incercati:
Skyr
Similar cu iaurtul grecesc, dar din punct de vedere tehnic o branza, aceasta delicatesa bogata in proteine si cu continut scazut de grasimi este adesea savurata cu lapte si cateva fructe. Veti gasi acest lucru oriunde in Islanda si uneori sub forma de smoothie. Oricum ar fi, este delicios!
Peste islandez
Evident, nu puteti evita sa mancati peste intr-o tara inconjurata de apa! Islanda are la dispozitie o mare varietate de peste, gatit in toate felurile in care va puteti gandi. Cea mai buna parte? Toti sunt prinsi in mod normal in acea dimineata!
Supa de Miel
O delicatesa islandeza, supa de miel este un fel de mancare calda pe baza de bulion, ambalat plin de aroma cu cartofi si legume radacinoase. Pe langa faptul ca este masa perfecta pentru vremea rece, este, de asemenea, pur si simplu gustos!
Pylsur
In mod surprinzator, hot dog-urile islandeze sunt o traditie venerata si sunt un favorit printre localnici. Facut atat cu miel, cat si cu carne de porc, imperecheatT cu ceapa crocanta prajita, mustar sau ketchup dulce maro.
Clatote islandeze (Ponnukokur)
Daca o familie islandeza va invita sa veniti la o cafea de dupa-amiaza, exista o sansa de 60% ca acestia sa fi pregatit ponnukokur proaspat. In mod traditional, acestea sunt servite cu zahar sau cu frisca si gem de afine. Desi ponnukokur arata similar cu clatitele romanesti, as argumenta ca acestea sunt diferite.
Flatbrauð
Un alt tip de paine traditionala pe care ar trebui sa o incercati este flatbrauð, care este, de asemenea, paine de secara, dar este plata si in forma de luna. Cand este calda savurat-o cu putin unt si niste branza sau somon.
Hangikjot
Un topping grozav pe care ar trebui sa-l incercati este hangikjot sau mielul afumat. Hangikjot este un favorit de Craciun cu cartofi, mazare si un sos alb, dar puteti cumpara si felii de la supermarket pentru sandwich.
De fapt, tot mielul islandez este delicios, asa ca aveti si mie miel fript, daca puteti!
Patiserie
Scandinavia este bine cunoscuta pentru produsele de patiserie, iar brutarii islandezi au imprumutat mult de la verii lor danezi. Va recomand sa incercati kleinur, care sunt un fel de gogosi rasucite, si vinarbrauð, care sunt de obicei umplute cu crema / martipan si acoperite cu un pic de glazura.
Prajituri
Islanda are cele mai nebunesti prajituri. Serios! Cine ar fi ghicit ca tortul de bar Daim va deveni un clasic? Preferatul meu este tortul de bezea (in imagine) cu un strat de frisca usoara si pufoasa in mijloc si un strop de caramel deasupra. Tortul de branza Skyr pare, de asemenea, sa fie peste tot in zilele noastre.
„Homar” si supa de homar
Deci, din punct de vedere tehnic, ceea ce islandezii numesc homar este de fapt langustin, dar are un gust la fel de bun ca homarul real, daca nu chiar mai bun! Gatit cu un pic de lamaie si patrunjel si o multime de unt, se serveste cu cartofi – islandezilor le plac cartofii – si paine.
Rugbrauð
Rugbrauð este painea de secara islandeza. Este un pic densa, dar moale, umeda si usor dulce si este delicioasa cu o felie de branza sau doar cu unt bun. In mod traditional, se facea folosind caldura geotermala de la sol langa izvoarele termale. Cat de tare e asta!