Renumita pentru vinul fin si branzeturile de lux, bucataria franceza detine cu siguranta una dintre cele mai rafinate si bogate gastronomii din intreaga lume. Cu o gama variata de traditii culinare si unele dintre cele mai proaspete ingrediente locale, puteti fi sigur ca veti avea mancaruri cu adevarat gourmet oriunde mergeti in Franta.
Daca sunteti doar in Franta pentru o perioada scurta, iata cateva mancaruri pe care trebuie sa le incercati:
Croissant
Nu poti merge in Franta fara sa incerci unele dintre produsele lor delicioase coapte, iar croissantul este alegerea noastra de top! Descoperiti cum ar trebui sa fie gatita aceasta patiserie simpla si bucurati-va de „petite dejeuner” la fel cum o fac localnicii.
Croque Monsieur
Paine proaspat coapta cu sunca proaspata si branza completata cu mustar. Aceasta gustare topita este o creatie culinara simpla, dar uimitoare si este alegerea perfecta dupa o lunga dimineata de explorare.
Vita Bourguignon
Francezii stiu sa gateasca carnea lor si nu fac exceptie cu preparatul traditional bourguignon de vita. Doar cele mai bune taieturi de vita sunt gatite incet in vin rosu, cu ierburi si legume, iar dupa cateva ore, ai o bucata calda si suculenta, plina de aroma. Pofta buna!
Escargot
Un fel de mancare pentru exploratorul culinar aventuros deoarece este melcii. Unul dintre cele mai traditionale si sofisticate alimente din Franta, savureaz-o calda si incinsa in unt de usturoi, crema de patrunjel sau vin. Doar inchide ochii daca aspectul scoicilor este prea mult pentru ca gustul merita cu siguranta!
Branza franceza
Indiferent de regiunea in care va aflati, puteti fi siguri ca branza va fi castigatoare. Cu o gama incredibil de larga de branzeturi oferite, gaseste-o cea pentru tine si nu o vei uita niciodata. De la brie pana la branza albastra, comandati si rasfatati-va!
Soupe à l’oignon
Aceasta este o supa traditionala franceza din ceapa si ciorba de vita, servita de obicei cu crutoane si branza topita deasupra. Datand din epoca romana, acesta era in mod traditional un fel de mancare taraneasca, desi versiunea actuala dateaza din secolul al XVIII-lea. Aroma unica a ciorbei provine din caramelizarea cepei, care adesea au adaugat tuica sau sherry in timpul procesului de preparare lenta. Daca aveti chef de supa, de ce nu incercati traditionalul soupe de poisson a la rouille. Odata preferata unui pescar, aceasta supa este caracterizata de o papusa de usturoi si maioneza de sofran asezata deasupra.
Coq au vin
Aceasta mancare chintesentiala franceza a fost popularizata de Julia Child, devenind unul dintre felurile de mancare ale sale. Mancarea vede puiul impletit cu vin, ciuperci, carne de porc sarata sau slanina (unturi), ciuperci, ceapa, usturoi si uneori chiar si o picatura de coniac. Desi numele se traduce prin „cocos in vin” – inaltarea este ideala pentru pasarile mai dure – reteta foloseste de obicei pui. Vinul este in mod tipic Bourgogne, desi exista variatii regionale ale felului de mancare in Franta care folosesc vinuri locale. Acestea includ coq au vin jaune (Jura), coq au Riesling (Alsacia) si coq au pourpre (Beaujolais nouveau). Credeti sau nu, exista chiar un coq au Champagne (Champagne).
Cassoulet
Cassoulet este un fel de mancare din fasole alba gatita incet cu carne. Felul de mancare foloseste in mod obisnuit carne de porc sau rata, dar poate include carnati, gasca, miel sau orice altceva pe care bucatarul il are in preajma. Acest fel de mancare taraneasca este originar din sudul Frantei si este popular in Toulouse, Carcassonne si Castelnaudary. Numele felului de mancare provine de la oala (cassole) in care a fost coapta in mod traditional. Acest oala este o capsa in multe case franceze, subliniind popularitatea acestei mese bogate, pline de inima, perfecta pentru acele luni mai reci.
Chocolate soufflé
Cuvantul souffle provine de la verbul francez „a sufla” si, iar numele sugereaza, acesta este un desert usor, aerisit. Felul de mancare dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea si in zilele noastre este o baza pentru meniurile de desert din intreaga lume. Crusta crocanta de ciocolata este perfecta pentru a lasa unsoarea de ciocolata cremoasa pentru o surpriza bogata. Cu toate acestea, nu trebuie sa fie dulce. De fapt, sufleurile de branza sunt la fel de delicioase daca cautati ceva mai sarat.
Flamiche
Flamiche inseamna „tort” in flamand si acest fel de mancare provine din nordul Frantei, langa granita cu Belgia. Are o crusta fargeda umpluta cu branza si legume si seamana cu o placinta. Exista, de asemenea, o versiune flamiche asemanatoare cu pizza, care vine fara crusta superioara a placintei. Pentru o rasucire sudica franceza, incercati pissaladiere subtire crusta, care are hamsii, ceapa si masline.
Confit de canard
Confit de canard este o mancare gustoasa de rata franceza – desi unii bucatari folosesc gasca sau carne de porc – si este unul dintre cele mai bune preparate franceze. Carnea este pregatita special folosind conservarea antica si procesul de gatire lenta (confit). Aceasta vede carnea de rata marinata in sare, usturoi si cimbru timp de aproximativ 36 de ore si apoi gatita lent in grasimea proprie la temperaturi scazute. Aceasta este o alternativa mai sanatoasa la prajit. Se serveste de obicei cu cartofi prajiti confiati si usturoi pe parte. Astazi acest fel de mancare este popular in toata Franta, desi veti gasi cele mai bune variante in regiunea Gasconiei.
Salata Nicoise
Salata Nicoise este o salata tipica franceza din regiunea Provence. Adesea mancat ca fel principal, poate fi, de asemenea, o masa usoara. Salata este un amestec de salata, rosii proaspete, oua fierte, (conserve sau proaspete) ton, fasole verde, masline Nicoise Cailletier si hamsii. Cu toate acestea, exista o multime de variante diferite pentru a alege. Deci, daca va chinuiti sa veniti cu meniul ideal de vara, de ce sa nu luati in considerare Salade Nicoise?
Ratatouille
Nu doar un desen animat indragit despre un sobolan prietenos, ratatouille este, de asemenea, unul dintre cele mai iconice feluri de mancare din Franta. Din Provence, vasul vede legume prajite superficial si apoi stratificat intr-o farfurie inainte de a fi copt intr-un cuptor. Bucatarii francezi au dezbatut daca legumele au nevoie de gatit in prealabil de secole, dar oricum o pregatiti, rezultatele sunt inca minunate. Acest fel de mancare traditional taranesc poate fi o farfurie, aperitiv sau un fel principal si are un gust excelent cu vin rosu si paine proaspata si crocanta. Un fel de mancare basc similar este piperade, care adauga de obicei sunca si uneori oua la amestecul de legume.
Tarte Tatin
Conform legendei culinare, Tatrte Tatin au fost concepute dintr- o greseala. In 1898, hotelierul Stephanie Tatin facea o placinta traditionala cu mere cand a lasat din greseala merele gatite in zahar si unt prea mult timp. In graba sa salveze desertul, a pus baza de patiserie deasupra fructului arzator si l-a introdus la cuptor. Se presupunea ca a servit tarta cu capul in jos pentru oaspetii ei de la Hotel Tatin, iar rezultatul s-a transformat in farfuria semnatura a hotelului. Si mai putem gusta astazi aceasta greseala excelenta.
Zana Verde
Exista putine bauturi in intreaga lume care au absint. Acest lichior de culoare verde stralucitor, cu anason, este renumit pentru efectele sale halucinatoare, care i-au dat porecla „Zana Verde”. Bautura a fost incredibil de populara la inceputul secolului XX, in special in randul scriitorilor si artistilor parizieni. Cu toate acestea, proprietatile psihoactive ale absintului au dus la interzicerea bauturii. De fapt, abia in 2011, absintul a devenit din nou un element principal al vietii de noapte franceze. Astfel, bautura devine din ce in ce mai populara in intreaga Europa, intrucat Zana Verde face o intoarcere triumfatoare la baruri si cafenele de pe continent.