Bucataria egipteana are multe caracteristici in comun cu bucataria mediteraneana si in special cu bucataria turca, greaca, libaneza si palestiniana, desi are si o influenta mare in gastronomia Orientului Mijlociu, in special in bucataria tipica africana, precum cuscusul, kebabul si falafel.
Cu siguranta este o bucatarie foarte variata, gustoasa, plina de culoare si, in acelasi timp, recomandata sanatatii, deoarece este saraca in grasimi.
Prezinta retete din origini stravechi si materii prime locale, in special fructe si legume din delta si valea Nilului. In ultimii ani, productia de vin, care are origini stravechi in aceste zone, si apoi paine si branza, se intorc, de asemenea, in voga.
Kushari si Ful Medames
Majoritatea egiptenilor considera Ful Medames sau kushari drept mancarea nationala. Kushari este un fel de mancare cu sos si rosii cu orez, naut, linte, ceapa caramelizata si usturoi care reuneste diferite traditii si culturi.
Ful medames este un piure de fasole larga amestecat cu usturoi, ulei si suc de lamaie, foarte asemanator cu hummus. De obicei, se mananca pur si simplu cu paine, dar poate fi insotit de oua fierte, sos de rosii sau unt.
Vechii egipteni sunt cunoscuti pentru folosirea deosebita in bucataria usturoiului si a cepei, atat proaspete, cat si prajite, folosite pentru a pregati multe feluri de mancare.
Kebab si Kofta
Alte feluri de mancare egiptene tipice includ celebrul Kebab si Kofta, facute cu miel, carne tocata si frigarui fierte pe carbune.
In mod alternativ, exista Shawerma este un sandwich popular pentru carne sau pui, de obicei rulat in paine pita cu sos Tahina. Dukkah, pe de alta parte, este un bulion uscat de nuci taiate, seminte si condimente orientale.
Egiptenii folosesc de asemenea orez picant in legume, ardei verzi, vinete, dovlecei si rosii pentru a face Mahshi, care este in general rulat in foi de vita de vie, Mahshi Warraq Enab sau in foi de varza, Mahshi Koronb.
Aperitive egiptene
Ca si in Grecia, aperitivele sunt un element important al traditiei culinare egiptene. Se numesc meze exact ca in Grecia si sunt servite cu paine inainte de felul principal.
Printre cele mai populare se numara hummus cu parfum de chimen, baba ghannoug, un sos obtinut din vinete (la gratar sau la cuptor), amestecat cu tahina, ulei, usturoi si alte arome, de obicei insotit de pita.
Apoi, exista duqqa, un preparat cu fructe uscate, condimente sau seminte.
Specialitati egiptene: gulasul in care umplutura include branza sau carne tocata, foarte asemanatoare cu brikul tunisian. Si apoi muraturile (torshi) si salatele, adesea imbogatite de condimentele inevitabile.
Condimente
Condimentele sunt un ingredient important in cultura si bucataria aproape in toate tarile Orientului Mijlociu, inclusiv in Egipt. Aici folosesc mult chimen, ghimbir, cardamom, scortisoara, seminte de anason, ardei iute, cuisoare, frunze de dafin si patrunjel, pentru a numi doar cateva.
Branzeturi
Branzeturile sunt foarte frecvente in Egipt. Ganditi-va ca primele dovezi ale produselor lactate din Egipt dateaza din vechii egipteni. De fapt, unele fresce gasite pe descoperirile din mormintele egiptene ne spun ca acum mii de ani in aceste zone se bea lapte si se produceau unt si branza.
Astazi, branzeturile sunt consumate la micul dejun si sunt folosite in retetele multor dulciuri locale.
Unul dintre cele mai populare branzeturi este domiatiul, preparat din lapte de vaca sau bivol. In mediul rural, pe de alta parte, muschiul este deosebit de raspandit, care este lasat sa fermenteze in zer timp de cateva luni. Apoi exista baramilia, care este o branza imbatranita in butoaie, halumi asemanatoare cu branza cu acelasi nume din Cipru, care ar trebui sa fie gustata proaspata sau picanta si pastrata in saramura. Apoi este rumi, care este o branza sarata similara cu pecorino romano.
Paine si pizza
Painea egipteana, numita Eish Masri sau Eish Baladi, un cuvant care inseamna si „viata”, insoteste cele mai multe mese si este un produs cheie in dieta egiptenilor.
Un tip de paine este folosit de obicei pentru a insoti sosuri sau pentru a infasura kebab-uri, falafele etc.
Mai ales in zonele rurale este raspandit si merahrahul eish, a carui particularitate se regaseste in aluatul care este amestecat cu seminte de padure aromate cu faina de porumb, sorg si grau. Un produs inclus in lista Slow Food Ark of Taste.
Egiptenii sunt totusi foarte buni la pregatirea pizza, al carei aluat este foarte asemanator cu cel al painii.
Felul principal
De obicei, in Egipt, dupa aperitive, mergem direct la farfuria principala, care este, in general, o singura farfurie, insotita sau nu de o serie de feluri de mancare laterale. In bucataria egipteana exista o mare varietate de preparate vegetariene, pe baza de leguminoase si legume. Pe coasta nu exista lipsuri de specialitati de peste si exista mancaruri cu carne in toata tara (in special pui, iepure, rata, porumbel, miel, vita si oi).
Printre retetele mancarurilor principale, cea care nu trebuie ratata este mulukhiya, o supa de frunze de iuta si alte plante din zona, usturoi, coriandru si bulion de carne (sau peste de pe coasta), insotite de orez.
Apoi, exista mahshi, sau legume umplute cu orez picant, ceapa si cuburi de rosii, sau mesa’aah este o bucata de paine acoperita cu vinete la gratar, ceapa si chili, coapte la cuptor.
Dulciuri
O calatorie in Egipt merita chiar si pentru dulciurile acestei tari. Dulciurile egiptene sunt delicioase.
Incercati halva, o pasta de susan si fructe uscate, servit mai ales sub forma de bile. Se mananca la micul dejun, dupa mese sau se foloseste pentru alte retete, cum ar fi sakalanele cu miere si smantana.
Incercati kunafa, amestecat cu unt si fructe uscate. Patiseriile au adesea variatii proprii cu curmale, mango si alte fructe.
Basbousa, pe de alta parte, este un desert preparat din semolina, sirop si fructe uscate. Acest din urma ingredient este, de asemenea, protagonistul cuscusului dulce si al atayef-ului, o crepona servita in luna Ramadanului.
Ceai si cafea Karkade
Ceaiul si cafeaua sunt bauturile nationale din Egipt. Ambele sunt intunecate si au o aroma intensa. Atat ceaiul cat si cafeaua reprezinta un gest important de ospitalitate in Egipt. O alta bautura importanta este karkade. Este un ceai pe baza de hibiscus, indulcit, servit fierbinte sau rece chiar si de catre vanzatorii de strada.
Consumul de ceai cu desert este o ceremonie in care tuaregii isi doresc noroc oaspetilor sau, alternativ, calatorilor pe care ii intalnesc pe drum. Conform traditiei, ceremonia ceaiului serveste pentru a apropia culturile indepartate, pentru a va relaxa dupa ostenelile desertului si pentru a-si face prieteni si aliante. Fiecare degustare este dictata de trei feluri de ceai: primul amar, cel de-al doilea dulce si acru, al treilea dulce si savuros. Impreuna, aceste bauturi reprezinta ciclurile existentei: moarte, viata si iubire.
Vin si bere
Desi tara are o majoritate musulmana si, prin urmare, este interzisa consumul de alcool, exista bauturi alcoolice traditionale. La inceput am mentionat vinul, o traditie straveche care a revenit recent la viata. Zona cea mai potrivita a fost intotdeauna cea a deltei Nilului, in special in apropierea Alexandriei din Egipt.
In realitate, insa, din cele mai vechi timpuri, berea a fost si este inca cea mai populara bautura alcoolica. Cu milenii in urma a fost preparat cu faina de orz si grau. Nu exista hamei si mierea era utila pentru cresterea continutului de alcool.
Se preparau asa-numitele paine de bere, erau gatite partial si apoi s-au rupt intr-un recipient. Sucul de datina si mierea au fost adaugate si fermentate. Dupa ce a fost filtrata, berea era adesea parfumata cu diferite condimente. Toata lumea bea bere in Egiptul Antic. Au fost administrate condimente scazute de alcool copiilor in timpul intarcarii, daca mamele nu aveau suficient lapte.