Danemarca a fost desemnata cea mai fericita tara din lume si credem ca poate avea ceva de-a face cu mancarea uimitoare! Desi destul de scump, mancarea pe care o veti intalni va fi de cea mai buna calitate si preparata cu ingrediente proaspete si locale.
Multe mancaruri vor fi delicioase oriunde v-atiduce, dar noi credem ca acetse bucate nu trebuie sa lipseasca atunci cand esti acolo:
Smørrebrød
O necesitate pentru ora pranzului, aceste sandvisuri accesibile, delicioase si pur si simplu geniale! Insotit de lucruri precum heringul crud sau crevetii, somonul afumat, ouale fierte tari, carnea sau legumele, trebuie doar sa poti alege ceea ce iti place.
Frikadeller
Galbenusuri prajite de carne de porc sau de vita, aceste bucati de carne tocata sunt amestecate cu ceapa, oua, lapte si firimituri de paine si sunt servite cu cartofi, paine si legume. Desi se gasesc in multe regiuni din Europa, danezii stiu cum trebuie gatite!
Stegt Flæsk
Disponibil in toata Danemarca, acest fel de mancare national este o incercare indispensabila. Cu bucati de carne de porc, cum ar fi slanina, asezonate cu sare si piper si prajite pana devin crocante, servite cu cartofi si un sos de patrunjel, puteti gresi?
Polser
Nu este cea mai traditionala mancare daneza, dar o alta dintre cele mai populare, veti gasi pølsevogn (standuri pentru hot dog) peste tot in Copenhaga si in alte orase care servesc acesti hot dog hot. Mancat de obicei cu o parte de ketchup, mustar, ceapa prajita si muraturi, acest lucru face pentru o muscatura perfecta.
Kartofler
Acesti cartofi caramelizati sunt adesea folositi ca desertpentru cina de Craciun. La un moment dat, ei erau mancati doar de cei bogati, deoarece untul si zaharul erau costisitoare.
Risalamande
Aceasta budinca de orez cu migdale este de obicei servita dupa cina de Craciun. Pentru a face acest lucru, amestecati budinca de orez cu frisca, migdale tocate si vanilie. Ca o atingere finala, completeaza-l cu sos cald de visine.
Flæskesteg
Incercati aceasta reteta pentru carne de porc prajita. In Danemarca, mancarea este intotdeauna facuta cu coaja crocanta de porc intacta.
Koldskal
Cuvantul Koldskal inseamna „bol rece”. Acest fel de mancare este in mod traditional un desert de vara care consta in supa rece de lapte de unt, biscuiti si fructe.
Karbonader
Aceste preparate din carne de porc paine sunt un articol popular pentru cina in bucataria daneza.
Rødgrød med fløde
Aceasta mancare traditionala daneza este o budinca de fructe rosii servita pentru desert cu frisca. Inmuiati boabele in zahar si apa. Apoi incalziti amestecul. Floare la ureche!
Æblekage
Tortul de mere nu este tortul de mere clasic. Mai degraba, aceasta mancare daneza este similara cu straturi de mere inabusite, ovaz caramelizat si frisca. Unele variante sunt mai strans legate de un tort tipic si sunt facute cu o baza de tort, mere feliate si mirodenii.
Tarteletter
Aceste tartele fainoase sunt umplute cu un amestec de pui si sparanghel. Aroma poate diferi oarecum de mancarea originala, deoarece a fost facuta in mod traditional cu gaini prea vechi pentru a depune oua.
Rugbrød
Painea de secara, sau Rugbrød in limba daneza, este o paine bogata in nutrienti umpluta cu seminte, boabe si secara. In Danemarca, aceasta este painea cea mai des folosita pentru celebrele sandvisuri smørrebrød.
Forloren hare
Foaia de mancare daneza este cunoscuta sub numele de „iepura batjocura”, deoarece este gatita in mod similar cu vanatul – invelita in slanina si servita cu un sos de jeleu.