Desi mancarea cambodgiana nu poate fi la fel de cunoscuta ca cea din vecinatatea Thailandei, este o bucatarie unica plina de arome si condimente vibrante si este o incercare obligatorie cand va aflati in tara. Daca sunteti o persoana cu papilele gustative timide, mancarea de aici ar putea sa va para infricosatoare, dar credeti-ma, merita sa incercati. Iata cateva dintre cele mai populare si obisnuite preparate disponibile in Cambodgia.
Bai Sach Chrouk (carne de porc si orez)
Acesta este unul dintre felurile de mancare mai simple si ar trebui sa satisfaca chiar si cei mai pretentiosi mancatori de acolo. Carnea de porc dulce este preparata la gratar, adesea marinata mai intai in nuca de cocos sau usturoi si servita peste orez cald cu o parte de castraveti murati si ridichi si bulion. Acesta este un preparat comun pentru micul dejun in Cambodgia si il veti gasi pe majoritatea standurilor stradale din toata tara.
Fish Amok
In timp ce ideea de „mousse de peste” poate parea respingatoare, acest fel de mancare de curry ofera un gust fierbinte si o textura fragedea care se topeste in gura, care echilibreaza perfect ierburile locale precum lemongrass si ghimbirul cu o cantitate potrivita de condimente. Acesta este unul dintre cele mai populare feluri de mancare din Cambodgia.
Lap Khmer (salata de vita marinata cu lime)
Similar cu ceviche, Lap Khmer prezinta felii subtiri de vita, care sunt marinate in suc de lime si condimente. Uneori, carnea de vita este usor taiata in primul rand. Impachetata cu chilies proaspat, aceasta cu siguranta nu este un fel de mancare pentru cei cu papilele sensibile!
Nom Banh Chok (taitei khmer)
In timp ce s-ar putea sa va ganditi la supa de taitei ca la un pranz sau o cina perfecta, in Cambodgia este de fapt cel mai popular pentru micul dejun. O puteti gasi la tarabele strazii sau de la vanzatorii care ratacesc strazile in diminetile devreme. Taiteii de orez sunt combinati cu un sos proaspat de curry si completat cu varza de fasole si alte legume.
Curry rosu de Khmer
Curry-ul rosu khmer este similar cu curry-urile renumite din Thailanda, dar cu doar mai putin condiment. O baza crema de lapte de nuca de cocos se amesteca cu bucati de vita, carne de porc sau pui si un amestec de ierburi si condimente locale. Il puteti manca peste orez, dar in Cambodgia, cel mai des este servit cu paine.
Salata de flori de banane
Aceasta salata poate fi gasita in restaurante din toata Cambodgia si este o masa racoritoare, care poate fi savurata in orice moment al zilei. Inflorirea bananei este agitata si este completata cu usturoi, sipuri prajite si aromate ca lemon grass. Intreaga salata este apoi completata cu lime, adaugandu-i un gust usor, dar citrus.
Kampot Pepper Crab
Daca va indreptati catre orasul de coasta Kep, veti gasi, de obicei, deliciosi crabiprinsi proaspeti de la mare si gatiti in mici restaurante de pe marginea drumului. Acest fel de mancare cu piper este fierbinte, delicios si foarte savuros! Desi este servit popular in orasele de coasta de pe litoral, il puteti gasi, de asemenea, servit in orase mari precum Phnom Penh si Siem Reap.
Furnicile de copac rosu cu vita
Desi se pare ca acest fel de mancare a venit direct din factorul frica, nu este prea rau. In esenta, este un cartof prajit mare folosind carne de vita, busuioc, usturoi, salot, ghimbir, lamaie si o multime de furnici. Da, ai citit corect. Furnicile de copaci rosii de diferite dimensiuni sunt amestecate cu carnea de vita si se completeaza cu chili si se servesc deasupra unui bol cu orez alb. Yum.
Salata de mango verde
Asemanator specialitatii thailandeze, Som Tum, Cambodgia isi face propria versiune folosind mango verde. Aceasta salata usoara si incantatoare este perechea perfecta pentru lucrurile care sunt de obicei prajite sau la gratar.
Lok lak (carne de vita prajita in sos brun)
Un pui prajit tipic, lak lok este un fel de mancare traditional khmer preparat cu felii subtiri de vita sau carne de porc intr-un sos brun. Acest fel de mancare este servit de obicei cu orez si putina salata verde. In mod normal, servesc acest lucru cu un sosformat din tei, sare si piper.
Kaw
Acest fel de mancare delicioasa este compusa din pui batut sau carne de porc completata cu un ou. Sosul este un amestec gros de zahar de palmier caramelizat, sos de peste si piper. Unele soiuri includ lastari de tofu si bambus. Aceasta masa este foarte asemanatoare cu mancarea filipineza numita Humba si este atat dulce, cat si savuroasa. Un fel de mancare grozav pentru cei care doresc sa prinda o pauza de la mancarurile picante obisnuite din Asia.